Miód z aronią jest bogaty w witaminę C, B1, B2, B6, E, PP, karoten, składniki mineralne, antyutleniacze i mikroelementy. Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia, że aronia polecana jest dla diabetyków. Miód z aronią zalecany jest w schorzeniach układu krążenia, trzustki i wątroby. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i pozostałości po lekach, albowiem składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków, łagodzą również skutki radioterapii. Ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antymutagenne. Działa również odtruwająco oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Pomaga w zapobieganiu miażdżycy. Ponadto ma właściwości przeciwkrwotoczne i uspokajające. Ma działanie łagodzące w takich chorobach jak: stany zapalne żołądka, choroby jelitowe, choroby wątroby, choroby skórne, alergie, cukrzyca, gruźlica, szkarlatyna, infekcje dróg moczowych, choroba tarczycy.