Liście i owoce maliny mają niezwykłe lecznicze właściwości. W liściach maliny występują kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, witaminy, w tym dużo witaminy C. Liście maliny mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Wyciągi z liści maliny rozkurczają mięśnie gładkie jelit, naczynia krwionośne, macicę. Owoce maliny zawierają cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo (składnik hemoglobiny), miedź, mangan, magnez, ryboflawiny, niacyny, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne (kwas askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy), witaminy. Posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Występujący w malinach kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe, hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie, posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne.