Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu grypy, zaziębień. Szereg bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Zaobserwowano, że propolis hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Ponadto umożliwia miejscowe znieczulenie, reguluje ciśnienie, wzmacnia wydzielanie żółci, odtruwa wątrobę, leczy wrzody oraz rany. W pyłku pszczelim znajduje się 36 makro- i mikroelementów, między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden. Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Zawiera dużo witaminy C, B1, B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków). Ma właściwości antybiotyczne, reguluje trawienie, wspomaga leczenie cukrzycy, prostaty.