Propolis hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków. Niszczy bakterie, grzyby chorobotwórcze, wirusy i pierwotniaki. Reguluje ciśnienie, obniża zawartość cukru we krwi, wzmacnia wydzielanie żółci, odtruwa wątrobę, leczy wrzody oraz rany. Jest bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, M, B…, P, PP, a ponadto zawiera potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, siarkę, chlor i mangan. Pomaga przy anemii, osłabionym wzroku i problemach z przemianą materii. Pierzga niezwykle pomaga przy leczeniu niedokrwistości, chorobach wątroby, anemii, obniża ciśnienie i zawartość cukru we krwi, a także przy osłabionym wzroku i problemach z przemianą materii. Pyłek kwiatowy zawiera aminokwasy, kwasy tłuszczowe. Jest koncentratem witamin: A, B, C, PP, K oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i inne. Spożywając go otrzymujemy dobre wyniki w leczeniu anemii, biegunek, chorób układu nerwowego. Powoduje również obniżenie ciśnienia, zawartości cukru we krwi oraz regeneruje siły fizyczne i psychiczne. Wykorzystuje się go przede wszystkim we wspomaganiu leczenia lub rekonwalescencji w takich przypadkach jak: gruźlica, krwawienie, schorzenia nerek, choroby pęcherza moczowego, gnijące rany, wrzody, bóle artretyczne, reumatyzm, nerwobóle, zapalenie pęcherza moczowego.