Jego barwa różni się od powszechnie znanych miodów kwiatowych. Jest to miód bardzo jasny, o żółtawym, czasem zielonkawym kolorze. Taki właśnie pozostaje on w stanie płynnym, natomiast wraz z krystalizacją, staje się jeszcze jaśniejszy, a bardzo często wręcz biały i zmienia konsystencję na kremową. Miód faceliowy z pewnością będzie smakował osobom, które nie lubią eksperymentować i od miodu oczekują tradycyjnych, przyjemnych doznań smakowych – jest on bardzo delikatny, minimalnie kwaskowaty (praktycznie niewyczuwalnie), a dodatkowo wyróżnia się on zachęcającym, kwiatowym aromatem. Kupując miód faceliowy dla siebie, warto dokładnie mu się przyjrzeć oraz posmakować, ponieważ wyraźnie kwaskowaty smak świadczyć może o tym, że zostaliśmy nabrani przez pszczelarza. Taki „miód” nie będzie posiadał aromatu i nie będzie krystalizował.
Miód faceliowy bardzo wzmacnia odporność i posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, co pomaga zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo miód ten doskonale wspomaga leczenie wielu schorzeń, a szczególnie: nadciśnienie, choroby układu krążenia, niewydolności serca lub miażdżycy. Jest wspaniałym wsparciem, gdy cierpimy na choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej, która należy do szczególnie uciążliwych chorób. miód faceliowy będzie bardzo pomocny w przypadku chorób układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na wątrobę.