Młode pączki sosnowe znajdują zastosowanie do produkcji środków leczniczych. Zielarze najbardziej cenią młode pączki, zbierane w lutym i marcu. Są one wyjątkowo bogate w olejek eteryczny, który zawiera pinen, limonen i borneol. Zawierają też diterpenowe kwasy żywiczne, flawonoidy, związki fenolowe, gorycze i garbniki, substancje woskowe, witaminę C, sole mineralne i cukry. Wykorzystywana jest do działania wykrztuśnego, odkażającego i rozkurczowego przy schorzeniach górnych dróg oddechowych przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Sosnowe pączki dzięki właściwościom rozgrzewającym przynoszą ulgę w schorzeniach reumatycznych i neurologicznych. Są też lekko moczopędne. Propolis ma silne działanie bakteriobójcze. Przyśpiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, skuteczny w oparzeniach. Pomaga w przeziębieniu, paradontozie i chorobach układu pokarmowego.