Zawarte w karczochu związki czynne pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwiają jej przepływ w drogach żółciowych. Karczoch działa również rozkurczowo i ochronnie na wątrobę oraz ogólnie oczyszczająco na organizm. Przyspiesza procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii poprzez zwiększenie wydzielania moczu, łatwiejsze metabolizowanie związków cukrowych. Wpływa korzystnie na poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi. Karczoch polecany jest przy: chorobach wątroby związanych z zaburzeniami wytwarzania i przepływu żółci (zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa, żółtaczka, dolegliwości po wycięciu pęcherzyka żółciowego). Pomocniczo w zaburzeniach gospodarki lipidowej jako środek o działaniu przeciwmiażdżycowym oraz obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi. Ponadto w niewydolności nerek, skazie moczanowej oraz cukrzycy.