Miód z miłorzębem japońskim jest pomocny w leczeniu objawów demencji (otępienia), a także w terapii wczesnego stadium choroby Alzheimera. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów spowalnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Reguluje poziom cholesterolu, pomaga przy chorobach układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz zapobiega ich zwapnieniu. Ma pozytywny wpływ na procesy zapamiętywania, koncentracji uwagi oraz uczenia się. Pomaga w migrenie, a także w zaburzeniach równowagi. Neutralizuje dwa groźne rodniki hydroksylowy i podtlenkowy oraz rodnik azotowy, który uszkadza naczynia krwionośne (także te w mózgu).Jest bardzo pomocny w leczeniu chorób nerwu wzrokowego, ostrej choroby górskiej i zaburzeń krążenia krwi w mózgu. Laktony terpenowe działają ochronnie na osłonki mielinowe nerwów, dzięki czemu impuls nerwowy dociera bez rozproszenia dokładnie do miejsca przeznaczenia.