To doskonały środek regulujący właściwy poziom cholesterolu. Obniża poziom cukru we krwi, a także poziom trójglicerydów. Substancje zawarte w morwie białej wpływają na zahamowanie działania enzymów, które rozkładają w naszym organizmie węglowodany, skutecznie wspomaga odchudzanie. Jest także skutecznym lekiem na przebarwienia. Morwa również hamuje podrażnienia i działa przeciwzapalnie. Morwa biała ma wiele cennych właściwości leczniczych. Jest owocem drzewa o lśniących, zielonych liściach. Zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów ludność zamieszkująca Himalaje suszy te owoce i przerabia na mąkę używaną do potraw. Morwa biała zawiera dużo kwasów organicznych, kumaryny, taniny, oraz związków mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor), a także witamin (C, PP, B). Owoce te maja wiele cennych właściwości leczniczych – pomagają w leczeniu cukrzycy, kaszlu i gorączki, a także stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach jelitowych.