Owoce dzikiej róży wykazują wysoką zawartość witaminy C (od 1,8 do 6%), ponadto zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry oraz związek o działaniu przeciwzapalnym – galaktolipid (GOPO). Owoce dzikiej róży stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów witamin i zwiększenia odporności organizmu. Wskazaniem są: rekonwalescencja, stany ogólnego osłabienia, zmęczenie oraz stres, nadmierna kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych, a także choroba przeziębieniowa. Miód z płatkami i owocem dzikiej róży polecany jest kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, jak również osobom cierpiącym na różnorodne schorzenia reumatoidalne. W badaniach klinicznych potwierdzono również przeciwzapalne właściwości dzikiej róży. Owoce oraz płatki róż działają przeciwutleniająco, wzmacniająco, witaminizująco. Są stosowane w chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii oraz w alergii. Działają rozkurczowo, moczopędnie i napotnie. Flawonoidy, antocyjany, pektyny i kwasy organiczne wpływają na zwiększenie wchłaniania, potęgowanie działania i ochronę przed rozkładem zawartej w surowcu witaminy C. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwbiegunkowe i hemostatyczne surowiec.