Owoc o działaniu przeciwzapalnym. Jagody inkaskie są doskonałym źródłem beta karotenu, witaminy A i C, niacyny i fosforu. Posiadają także bardzo dużą zawartość protein, stanowiącą około 16% ich całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników na świecie. Pestki jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego. Jagody inkaskie charakteryzuje także wysokie stężenie bioflawonoidów, popularnie zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.