Pierzga z propolisem w miodzie hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków. Niszczy bakterie, grzyby chorobotwórcze, wirusy i pierwotniaki. Reguluje ciśnienie, obniża zawartość cukru we krwi, wzmacnia wydzielanie żółci, odtruwa wątrobę, leczy wrzody oraz rany. Pierzga jest bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, M, B…, P, PP, a ponadto zawiera potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, siarkę, chlor i mangan. Pomaga przy anemii, osłabionym wzroku i problemach z przemianą materii. Wpływa na zwiększenie odporności organizmu, wzmacnia układ nerwowy. Wspomaga leczenie w chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) oraz stanów przedzawałowych, kataru siennego, astmy.